středa 16. dubna 2014

Tvoření s dětmi- Pavouci z obtisku ruky na papírovém talíři

Pavouci s pavučinou na papírovém talíři

Říkala jsem si, že bych se s Vámi mohla podělit o výtvarnou činnost, kterou jsem si naplánovala pro děti na čarodějnice :) Myslím, že je to jednoduché a s mírnou dopomocí to zvládne každý malý šikula :) Nápad je z internetu, proto i první fotka je původní a podtím je již má alternativa, neměla jsem po ruce tento provázek a dala jsem lesklou stuhu - fantazii se meze nekladou :) 

Pomůcky: papírový talíř, tempery, děrovačka, nůžky, provázek
Bezpečnost: pozor na pozření temper, pozor na nůžky
Čas: 2x 30 min
Motivace: Jestli pak víte děti, co takový pavouk spřádá? Pavouci dělají pavučiny ve všech rozích místnosti. U takové čarodějnice jich je tuze mnoho. A my si dneska spolu vyrobíme jednoho takového pavoučka i s jeho pavučinou.

Postup: Nabarvíme papírový talíř na námi zvolenou barvu, necháme zaschnout. Po zaschnutí nabarvíme prsty na rukou (kromě palce) a kousek dlaně černou barvou. Poté ruku obtiskneme a dojdeme si ruku omýt. S druhou rukou opakujeme, obtiskaváme tak, aby vzniklo tělo pavouka s nožičkama. Dáme znovu zaschnout. Po mírném zaschnutí uděláme dva bílé puntíky s černými tečkami místo očí. Druhý den, uděláme do talířků po jejich obvodu dírky dírkovačkou a provlékneme jimi provázek cik- cak. 




neděle 13. dubna 2014

Velikonoční perníčky

Velikonoce :) juchuu... mam moc ráda velikonoce, všude všechno kvete, samé krásné veselé barvy :) Co víc si přát... :) Je to taky jedno z mála období, kdy si můžu dovolit vyzdobit pořádně dům a i venkovní dveře, aniž by mi někdo nadával, že to je všude :) 

Má letošní příprava na velikonoce je taková ... no studentská... chvíli píšu seminárky, chvíli něco vyrábím do projektů a chvíli se snažím udělat výzdobu na velikonoce... :) Alespoň se jeden nenudí :)

Letos jsem začala výzdobou oken, jak na privátě, tak doma :) 



Přes týden jsem si naplánovala, že budu o víkendu péct velikonoční perníčky. Protože mi ve škole nic neodpadlo, dostala jsem se domů až k večeru... je celkem náročné jezdit každý týden dvakrát cca 120 km. Nejhorší dojíždění je vždy v pátek, samé kolony, autobusy mají zpoždění a opravdu to není milé, když musíte 3x přesednout, a na přestup máte ani ne 10 minut. No jeden se naběhá :) 

Přijela jsem domů a jela pro mého milého :) Po příjezdu do naší destinace jsme šli péct :) Bylo sice již pozdě, ale V. se ničeho nezalekl, a chopil se dělat těsto a vykrajovat... :) já jsem si zatím připravila plech, zapnula troubu a vajíčko. Pak to již šlo od ruky :) 
Letos se perníčky povedly upéct, snad prví rok co se mi ani jeden plech nespálil :) 
Naskládat do krabičky :) a uložit na pozdější zdobení. 
Nakonec mi to nedalo a druhý den jsem půlku várky nazdobila :) Musím se přiznat, že mě zklamala předpřipravená poleva od Dr. Oetkera, již jednou jsem je dostala ( v dobrém úmyslu ulehčit mi práci) a minule i teď stáli za prd... poleva tvrdá, ostrá... škoda mluvit/psát. Jsem ráda že jsem je zpracovala, když už jsou tak drahé a již nikdy více. Proto se těším na středu, kdy jedu domů dřív a udělám si vlastní polevu :) 
Pokud by byl zájem recept na perníčky mohu sem později napsat, nestíhala jsem si jej doma vyfotit, nebo přepsat... :) A jak se chystáte na velikonoce Vy? :) 

úterý 8. dubna 2014

Tvoření s dětmi: Kočka z papírového talíře

Chtěla bych se s Vámi podělit o nějaké to tvoření na čarodějnice pro děti. Když jsem vymýšlela, co bychom mohla dělat s dětmi ve školce napadla mě právě černá kočka kterou má každá čarodějnice. Tento nápad je převzatý z cizích stránek, avšak já jsem si ho upravila pro naše potřeby. Zde již ten postup hezky s časem, pomůckami i bezpečností...


Pomůcky: papírový talíř, sešívačka, tempery, štětce, sklenička na vodu, obyčejná tužka, nůžky

Bezpečnost: pozor na nůžky, pozření temper

Čas: 30 min

Motivace: Každá správná čarodějnice má svou černou kočku, která s ní bydlí v její chatrči. Má někdo doma taky nějakou kočku? A nemá někdo dokonce černou? Každý si teď vyrobí jednu kočičku a pak je spolu vystavíme na chodbě školky.


Postup: Talíř otočíme dnem nahoru a celý ho natřeme na černo. Necháme uschnout. Z druhé strany obkreslíme tělo kočky, poté cca doprostřed obkreslíme hlavu kočky. Ocas obkreslíme mezi nohy také dle šablonky.  Poté vše vystříháme a sešívačkou sešijeme k sobě. Na zvláštní čtvrtku si obkreslíme dvě oči. Každý si volí svou barvu duhovky, nakreslí a poté vystřihne. Nos obkreslíme na růžový barevný papír a vystřihneme. Z černého papíru vystřihneme 6 tenkých proužků na fousky. Poté vše přilepíme a máme hotovo.


Facepainter picture

Ráda bych se s Vámi podělila o jeden obrázek, který nakreslila má spolubydlící. Obrázek mi příjde hrozně výstižný a vtipný, snad se i Vám bude líbit...

Péťa kreslí ve photoshopu pomocí tabletu, musím říct, že její kreslení mě okouzlilo. Pokud budete chtít vidět víc z její tvorby, můžete se kouknout na její deviantart (webová stránka, kde se shlukují začínající umělci, amatéři a lidé kteří tvoří). 

Na obrázku je zcela vidět mé hlavní koníčky :) A to právě Facepainting a fotografování :). Snad vás obrázek taky pobavil jako mě :)