sobota 20. prosince 2014

Konečně doma!

Tak jsem se konečně dostala domů ze školy :) Protože jsem měla dobrou docházku, mohla jsem si dovolit odjet domů již ve čtvrtek. Cesta domů byla skvělá, konečně jsem jela přímákem, což se mi stává tak jednou za rok :) Je to můj oblíbený autobus, asi jako v jediném mi totiž není špatně. Možná to je způsobeno tím, že se nemusím stresovat s tím, jestli jako stíhám přestoupit nebo ne.

Musím říct, že týden před vánoci utekl jako voda. Zkrácený týden to byl úžasný!

V pondělí jsme se s holkama byly na představení školního sboru KOS. Byl to vánoční koncert a byl báječný, skvěle nás navodil do vánoční atmosféry, která letos díky absenci sněhu trošku pokulhává. Moc mě překvapil počet kosáků, myslím, že jich bylo kolem 45 :) To Vám byla nádhera! Video přímo z koncertu jsem nenašla, ale můžete se mrknout tady na jejich jiný koncert :) Jsou báječní.
 
Jedna rychlá fotka před začátkem, líbila se mi jejich výzdoba sálu :) 

Poté jsme se domluvili a šli do bazénu plavat :) Bylo to báječné a konečně mě přestaly bolet záda. Mile nás překvapila cena bazénu, tak jsme se domluvily, že bychom mohli chodit jednou týdně plavat :) Už se těším holky! :) 

 (Fotky jsou stažené z internetu, nechtěla jsem brát foták na bazén,aby se mi nerozbil )


V úterý jsem byla ve škole, kde se rozebírala praxe ve školce. Bylo to super, dozvědět se od ostatních na co si dát pozor, jak se chovat když dítě dělá tohle nebo tamto. A protože mě čeká praxe ve školní družině, tak sem dostala přípravu na praxi i tady :) Tak už se moc těším :) Co vám z praxe můžu ukázat, tak jsou výrobky, které děti dělali teď na Vánoce, na výzdobu šatny a třídy.


Ve Středu byl úžasný den. Těšila jsem se na něj už od minulého pátku. To jsme si vymysleli, že se sejdeme a uděláme si soukromý vánoční večírek. Jedna donesla víno, druhá občerstvení a třetí výzdobu. A jak bylo hezky! Můžu říct, že není nic lepšího, než mí kamarádky, s kterýma můžete mluvit o všem. Prostě takový babinec :) A protože to byl vánoční večírek, tak samozřejmě musel přijít i Ježíšek. Pojali jsme to formou vánoční Hand made výměny :) Každá z nás dělá něco jiného, co druhá neumí, nebo to tolik neovládá :) Myslím, že bylo báječné si dát hand made dárky a určitě to potěšilo víc než nějaké kupované. Já jsem si pro holky připravila náušnice z PET lahví :) Každé pěkně jedny květinkové hrozny v jejich oblíbené barvě :) A co jsem dostala já?
Od mé spolubydlící Peťi tyto NÁDHERNÉ náušnice :) Jsou naprosto dokonalé a přesně takové jako naše Aischlulka. Jsou vyrobeny z fima, obdivuji ji jak tvoří...


Druhý dárek byl též NÁDHERNÝ! Tentokrát vytvořený Quillingem, hrozně obdivuji Sandru, která je schopna z proužků papíru vyčarovat takové nádherné věci. Jednou jsem to s ní zkoušela a vím že to není žádná sranda.. nemohla bych to dělat. Proto mě potěšilo dostat takový dárek. A jak že vypadá? 

A protože je Sandy štědrá k přáníčku připojila i nádherný perníček ve tvaru čerta. Bohužel u mě dlouho nevydržel, tímto se tedy Sandy omlouvám, byl ale fakt výbornej :D.  Ani jsem si ho blbec nestihla vyfotit, naštěstí Sandy měla fotku na FB. Tak alespoň takhle :) 

Moc Vám děkuji holky! Chtěla bych, aby jste věděli, jak moc si vážím vašich dárků. Jak jsem říkala občas maličkosti potěší víc než dary za tisíce. Nevím jak vás, ale mě hrozně těší, že si někdo najde čas na to aby vám vytvořil dárek. Divím se že jsme to všechny zvládly když teď je tak málo času a je před zkouškou. Snad i mé dárky Vám udělali alespoň malou radost :)

A byl konečně čtvrtek. Den, kdy jsme se školou jeli na divadlo vytvořené prvky dramatické výchovy. Čekala jsem tedy od toho trošku víc, děti to měli hezky připravené, to ano. Jen mě to upřímně moc nebavilo. Bylo to představení Medvídek Pů a Jácíček. Na konci představení jsme se dozvěděli, že je to divadlo určené pro děti v MŠ a pro seniory. Ale tak dobrý, alespoň jsme nemuseli být ve škole, a možná sem se i něco přiučila. Což mi došlo až později :) Ale došlo! :) Takže to bylo takové 50 na 50.

Když jsme se vrátili domů, nemuselo se již do školy. To byla paráda :) Ale to bych nebyla já, abych alespoň na skok neskočila do školy. Konečně jsem si došla za učitelkou na výtvarnou výchovu a nahlásila jí mé téma k absolventské práci. Tak snad to byla dobrá volba a nějakou tu práci příští rok napíšu. Pak jsem se na privátě jen pobalila a šup na autobus domů :) a zbytek o té cestě autobusem sem již psala na začátku.

Dnes tedy v pátek jsem měla doma napilno. Nejdřív sem se musela pořádně vyspat, protože jsem někde v rámci cestování nastydla. Nos mam jak červenou vánoční kuličku, hrůza :(  Následovalo lenivé dopoledne kdy jsem hlídala tu naší psí holčičku a pomohla mamce uvařit oběd. Pak se z brlohu vyklubal brácha a šlo se balit dárky. Již nějaký ten rok nakupujeme dárky společně, tak sem ho letos zapojila aby taky balil :D Měli jste vidět jeho výraz, ale překvapil... 

Ano tenhle nejlíp zabalený dárek balil můj brácha... Tedy až na kravatu, tu jsem dodělávala já :) Ale musím říct, že jsem tohle od něj nečekala! Pustil si video návod na youtube a už to šlo. Jsem na něj pyšná, konečně mi taky pomohl a ještě takhle :')

Musím říct, že si hrozně vážím toho že můžu být doma s rodinou. Když přijedu domů, tak mi je skvěle. Všude je cítit láska, mír a bezpečí. Když vcházím do dveří, je to jako kdyby vás někdo pohladil po vlasech. Úplně cítím ten klid v duši. Jo..doma je doma! Jsem tak vděčná že se mam kam vracet, a že tu na mě vždy čekají s otevřenou náručí. Doufám, že vědí, jak moc je miluju... :) 

Letos se na vánoce hrozně těším! Nakoupila jsem všem spoustu dárečků, a hrozně moc jich vyrobila, snad je potěší. Nejvíc sem jich nakoupila mamince, myslím si že si to zaslouží. Poslední rok - dva byly hrozně těžké, snad to byla jen nějaká zkouška a vše je již za námi. Chtěla bych aby tu s námi byli Ti co museli odejít.  Obzvlášť takhle před vánocemi vzpomínám...ale to asi nejsem sama :'). 
Ani nevím, jestli jsem to tu vyprávěla..nejspíš ne. Tak jen zkráceně... Je nutno vědět, že moje mamka dělá tarroty, pracuje s kyvadlem a jiné.

Není to tak dlouho, co jsem byla s mamkou na regresi, dělat jí sekretářku. Mamka seděla, a popisovala na co se jí paní ptala. Byla v jakési hypnóze a vracela se do minulých životů aj. Najednou sem začala kašlat a byla mi zima od noh. Paní se mamky na něco ptala a došlo to k tomu, že je s námi někdo v místnosti. Hrozně jsem se lekla protože jsem se setkala jen párkrát s duchama. Mamka ale byla klidná a říkala že se na nás přišla podívat babička se strejdou. Bylo to úžasný, nikoho jsem tedy neviděla :( Ale cítila jsem je. Pak se paní mamky na něco ptala a najednou mamka říkala, že je u mě babička a hladí mě po vlasech a vzkazuje mi, že mě měla vždycky ráda. V tom se mi vyřítili slzy, ale takové jiné. Ne tak smutné jako spíš dojaté... babičku jsem vždy milovala, byla úžasná a tohle setkání s ní takhle bylo prostě skvělé. Po chvíli mi mamka říkala že u mě stojí strejda. A že mě dokonce objímá, prý mě na chvilku rozsvítilo světlo a celou mě zalilo. Mě vám bylo tak dobře! kdyby jste to cítili, taková láska ale taková..jiná..měl také pro mě vzkaz a to že mě měl rád jako vlastní... 
Vím, že kdo tomu nevěří, říká si že jsem blázen, a celé tohle je vymyšlené..ale vlastně na tom nezáleží. Vím co jsem zažila a jsem za to ráda. Jsem ráda že když chci, můžu babičku a strejdu alespoň na chvilku zase cítit. Že jsou nad námi, a chrání nás...dohlížejí na nás. Jsem ráda, že vím, že se jednou všichni tam nahoře sejdeme. 

Doufám, že jsem nikoho nevystrašila, neodradila ani nijak nepohoršila touto mou vzpomínkou. Jen mi poslední dny je hrozně smutno a tak alespoň vzpomínám... 


(babička se sestřenkou) Moc mi tu chybíš babi... 

Tak tolik k mému článku, pochváleni buďte všichni, kteří jste vydrželi číst. Omlouvám se pokud je někde pravopisná chyba... Přeji Vám krásný adventní čas :) 


úterý 16. prosince 2014

Malování na trička postup

Jak se blíží Vánoce, tak zase začíná moje šílenství s malováním na trička. Tentokrát se můžu zatím pochlubit jen s pár, protože bych nerada, aby se to dotyčná osoba dozvěděla dřív než je třeba :)  Doufám, že někoho třeba i inspiruji :) Používám barvy z Hornbachu (Black 706 - Textile art). Malování na trička mě loni naučila Martia, za což jsem jí hrozně vděčná! Děkuji! :)

Když jdete malovat na tričko, potřebujete:
-> Trpělivost, vodu nebo čaj k pití, dobrou hudbu do pozadí :)
-> Tričko
->Tiskárnu 
-> Kopírovací papír ( k dostání v papírnictví cca 10 listů papírů A4 za 10,-)
-> Obyčejnou tužku
-> Lepící párku (papírovou)
-> Štětec (takový aby nepouštěl chlupy)
-> Barvu
-> Skleničku s vodou
-> Desku na kterou si natáhnete tričko
-> Kolíčky na prádlo 
-> Pečící papír
-> Žehlička
-> Hodinky/ kuchyňská minutka

Postup:

Nejdříve si na internetu najdeme obrázek, který se nám líbí, a chceme ho přenést na tričko. 
Obrázek si v malování upravíme tak, aby se vešel na A4. Následně vytiskneme, je jedno jestli barevně nebo černobíle. Já mam radši obrázky, které mají výraznou černou linii, nebo jsou jenom jednobarevné, líp se mi kreslí. Po vytištění si navlékneme tričko na desku, tak aby bylo rovnoměrně roztažené po desce a obrázek tak pak byl uprostřed trička. Tričko napneme a přichytíme si k desce kolíčky, když nemáte kolíčky použijeme lepící pásku a uděláme, aby se tričko nehýbalo po desce. Následuje fáze přenesení obrázku na tričko. Vezmeme vytištěný obrázek a přiložíme na něj kopírovací papír černější stranou k tričku. ! Pozor teď se již nesmíme opírat o papír, jen lehce jinak hrozí že si obtiskneme prsty na tričko!Odhadneme jakou vzdálenost potřebujeme od výstřihu, tak aby obrázek byl cca v úrovni bradavek (nejčastěji). Mam vyzkoušené že u pánských triček to znamená tak okolo 10 cm od výstřihu. Když si nejsem jistá, tričko si obléknu na sebe, jdu před zrcadlo a přikládám obrázek dokud nejsem spokojená, pak si jen změřím tu vzdálenost a je po problému.
Po přiložení přichytíme kraje papírů lepící páskou k tričku. Nyní vezmeme tužku a obtáhneme všechny linie, nesmíme na žádnou zapomenout. Tím že trošku zatlačíme se nám obrázek přenese na tričko. A nyní je přeneseno a můžeme začít malovat. Barvy jsou většinou vodou ředitelné, jen pozor na přílišné zředění (barvy se pak rozpíjí po tričku). Já osobně dělám dvě vrstvy, většinou po první vrstvě prosvítá ještě tričko. Po každé vrstvě je třeba nechat výtvor uschnout (15 min cca). Když chcete schnutí urychlit stačí vzít fén a vyfénovat :). Poslední co je potřeba udělat, je zafixovat barvy. Stačí vzít žehličku a přežehlit obrázek 5 minut, na obrázku musíme mít pečící papír, aby se barvy nechytli při fixování žehličky. Dobré je mít tričko stále naplé na té desce, barvy se nepropijí na zadní stranu trička.

Něco málo fotek z výrobního procesu: 

Fotka po překreslení obrázku skrz kopírovací papír.

V průběhu vybarvování, jak můžete vidět šablonku si nechávám před sebou abych viděla co je třeba vybarvit a co zrovna vlastně barvím.


A již hotové tričko, zažehlené. 


Nevím jestli bude postup jasný, ráda ale odpovím na dotazy v komentářích. 
A teď již k mým fotkám :) Nakonec jsem se rozhodla sem dát skoro všechny trička co jsem za rok nakreslila, i některé letošní :) Kvalita fotek je tentokrát různá, protože převážná část fotek je focená mobilem :)








Obrázky si samozřejmě můžete předkreslit skrz kopírovací papír samy :) Já bych si asi netroufla zatím, ale fantazii se meze nekladou :)
Přeji vám krásný adventní čas plný pohody, jdu se podívat jak se chystáte na Vánoce:) 




středa 3. prosince 2014

Šitá látková hračka a vystřihovánky

Konec zimního semestru se blíží a tak je čas plnit úkoly k zápočtům a začít se učit na zkoušky. Jednou z podmínek pro zápočet z metodiky pracovních činností bylo vytvořit šitou hračku. Jelikož neumím šít poprosila jsem přítelovu maminku, aby mi něco hezkého ušila :) A protože jsem jí nechtěla moc obtěžovat, vybrala jsem si jednoduchý polštářek s oušky, s tím, že si zbytek dokreslím. Takže jsem nakonec vybrala motiv kočičky :) S výsledkem jsem spokojená a je mi moc líto, že tenhle polštářek musím nechat učitelce ve škole. 
Jen moje takové zamyšlení.... Co proboha dělá s tolika hračkami, když nás do třídy chodí 40 a každý jí dá tuto hračku? Přístup téhle paní učitelky se mi moc nezamlouvá, když se jí něco nelíbí na našem výtvoru klidně vezme nůžky a udělá si vše k obrazu svému... radši ani nechci vidět, kde moje "hračka" skončí...

Nafotila jsem postup jak jsem kreslila obličejík na polštářek :)  Jen tak pro zajímavost :) Líbí se mi sledovat, jak se polštářek mění před očima :) 


 Zjistila jsem, že když si předkreslíme na látku obyčejnou tužkou předlohu lze ji poté vygumovat :) 
Kreslila jsem tužkou 5B a gumovala plastickou gumou :) 



Když jsem domalovala polštářek, dala jsem se do vystřihování andílků pro maminku :) Šablonu jsem našla na uloz.to, kdyby někdo měl zájem mohu zaslat odkaz pro stažení :) 



Přeji vám všem krásný adventní čas :) Jdu se podívat k vám na blogy a pak huráá vyřezávat a učit se :)