úterý 16. prosince 2014

Malování na trička postup

Jak se blíží Vánoce, tak zase začíná moje šílenství s malováním na trička. Tentokrát se můžu zatím pochlubit jen s pár, protože bych nerada, aby se to dotyčná osoba dozvěděla dřív než je třeba :)  Doufám, že někoho třeba i inspiruji :) Používám barvy z Hornbachu (Black 706 - Textile art). Malování na trička mě loni naučila Martia, za což jsem jí hrozně vděčná! Děkuji! :)

Když jdete malovat na tričko, potřebujete:
-> Trpělivost, vodu nebo čaj k pití, dobrou hudbu do pozadí :)
-> Tričko
->Tiskárnu 
-> Kopírovací papír ( k dostání v papírnictví cca 10 listů papírů A4 za 10,-)
-> Obyčejnou tužku
-> Lepící párku (papírovou)
-> Štětec (takový aby nepouštěl chlupy)
-> Barvu
-> Skleničku s vodou
-> Desku na kterou si natáhnete tričko
-> Kolíčky na prádlo 
-> Pečící papír
-> Žehlička
-> Hodinky/ kuchyňská minutka

Postup:

Nejdříve si na internetu najdeme obrázek, který se nám líbí, a chceme ho přenést na tričko. 
Obrázek si v malování upravíme tak, aby se vešel na A4. Následně vytiskneme, je jedno jestli barevně nebo černobíle. Já mam radši obrázky, které mají výraznou černou linii, nebo jsou jenom jednobarevné, líp se mi kreslí. Po vytištění si navlékneme tričko na desku, tak aby bylo rovnoměrně roztažené po desce a obrázek tak pak byl uprostřed trička. Tričko napneme a přichytíme si k desce kolíčky, když nemáte kolíčky použijeme lepící pásku a uděláme, aby se tričko nehýbalo po desce. Následuje fáze přenesení obrázku na tričko. Vezmeme vytištěný obrázek a přiložíme na něj kopírovací papír černější stranou k tričku. ! Pozor teď se již nesmíme opírat o papír, jen lehce jinak hrozí že si obtiskneme prsty na tričko!Odhadneme jakou vzdálenost potřebujeme od výstřihu, tak aby obrázek byl cca v úrovni bradavek (nejčastěji). Mam vyzkoušené že u pánských triček to znamená tak okolo 10 cm od výstřihu. Když si nejsem jistá, tričko si obléknu na sebe, jdu před zrcadlo a přikládám obrázek dokud nejsem spokojená, pak si jen změřím tu vzdálenost a je po problému.
Po přiložení přichytíme kraje papírů lepící páskou k tričku. Nyní vezmeme tužku a obtáhneme všechny linie, nesmíme na žádnou zapomenout. Tím že trošku zatlačíme se nám obrázek přenese na tričko. A nyní je přeneseno a můžeme začít malovat. Barvy jsou většinou vodou ředitelné, jen pozor na přílišné zředění (barvy se pak rozpíjí po tričku). Já osobně dělám dvě vrstvy, většinou po první vrstvě prosvítá ještě tričko. Po každé vrstvě je třeba nechat výtvor uschnout (15 min cca). Když chcete schnutí urychlit stačí vzít fén a vyfénovat :). Poslední co je potřeba udělat, je zafixovat barvy. Stačí vzít žehličku a přežehlit obrázek 5 minut, na obrázku musíme mít pečící papír, aby se barvy nechytli při fixování žehličky. Dobré je mít tričko stále naplé na té desce, barvy se nepropijí na zadní stranu trička.

Něco málo fotek z výrobního procesu: 

Fotka po překreslení obrázku skrz kopírovací papír.

V průběhu vybarvování, jak můžete vidět šablonku si nechávám před sebou abych viděla co je třeba vybarvit a co zrovna vlastně barvím.


A již hotové tričko, zažehlené. 


Nevím jestli bude postup jasný, ráda ale odpovím na dotazy v komentářích. 
A teď již k mým fotkám :) Nakonec jsem se rozhodla sem dát skoro všechny trička co jsem za rok nakreslila, i některé letošní :) Kvalita fotek je tentokrát různá, protože převážná část fotek je focená mobilem :)








Obrázky si samozřejmě můžete předkreslit skrz kopírovací papír samy :) Já bych si asi netroufla zatím, ale fantazii se meze nekladou :)
Přeji vám krásný adventní čas plný pohody, jdu se podívat jak se chystáte na Vánoce:) 




2 komentáře: