pondělí 27. října 2014

Škvarkové houstičky

Pravidelně, každý den koukám na internetu na pořad Prostřeno. Vždycky jsem si říkala jak jsou ti lidé šikovní, že upečou domácí pečivo. Tajně jsem doufala, že i já to jednou dokážu :) Prostřeno je s mamkou náš oblíbený pořad, i když jsem od ní 120 km daleko celý týden "koukáme na něj spolu" :) A vše. co se tam děje probíráme o víkendu u kafe :) Tento týden nás zaujala paní, která dělala domácí škvarkové bochánky. Mamka nelenila a hned napsala recept. A šlo se péct...

Recept:
0,5 kg hladké mouky (prosít přes sítko)
10 dkg měkkého másla ( pokud dáváme škvarky, musíme dát sádlo)
4 dkg kvasnic (Já jsem dala 5 g těch v "prášku/granulkách")
2 žloutky
200 ml mléka
sůl, cukr -> na kvásek (pokud děláme)
15 dkg škvarků, nebo vyškvařené domácí slaniny

Zaděláme klasicky těsto, necháme vykynout. Vytvoříme bochánky, necháme znovu chvíli vykynout (cca 10 min) a pečeme. Cca 20 min na 170°-180°.

Tentokrát kvalita fotek je taková na hraně :D všechno je foceno mobilem, protože jako vždy, jsem si vzpomněla uprostřed činnosti, že mám nějaký blog, a že by bylo fajn si zas napsat nějaký ten článek :)

Těsto (je ho již cca půlka, protože jsem zapomněla fotit od začátku)

 Pletení housek
Již na plechu, připravené jít do trouby :) Každá je jiná, zkoušela jsem je plést různě, ale vždy mi z toho vyšla skoro ta samá :D tak jsem to pak vzdala. 

Upečené :) vypadají na fotce divně, možná to je tím světlem které máme zabudované v kuchyňské lince :) 


Na fotce jsou už jen tři housky, protože zbytek se snědl ještě teplý. Asi jim vážně chutnaly. Jediné co bych ještě udělala jinak je ochucení. Dala jsem málo soli, možná dát na vrch nějaké to lněné semínko :) Ale i tak byli moc dobré a doporučuji vyzkoušet. I můj brácha masožravec obecný si dal :) Prý chutnají jako"úzo".




1 komentář:

  1. Jé, tys je udělala krásně zapletený:-) To já dělám jen bochánky:-)))

    OdpovědětVymazat